Til hovedinnhold
Nærbilde av en utestikkontakt fra Betek allerede installert på en trevegg. Foto.
Foto: Betek

Stikkontakt ute

Utendørs er det selvfølgelig også praktisk med strøm. Om det er til lyslenker i vintermørket eller høytrykksvasker til bilvasken så er det veldig praktisk å ha muligheten til å enkelt koble seg på.

Hva må du tenke på når du skal få stikkontakter installerte ute?

Krav og regler

Det er krav om minst to uttak på alle verandaer og balkonger, men antall utvendige uttak skal tilpasses arealstørrelse, boligens utforming og planlagt bruk

Klassifisert for utendørs bruk

Stikkontakter utendørs må tåle mer ytre påkjenninger enn vanlige stikkontakter. Derfor er klassifisering på minimum IP44 et krav. Stikkontaker utendørs har for eksempel lokk, og de tåler at det regner. Å spyle dem med høytrykkspyleren når de er i bruk skal du likevel være forsiktig med.

Plassering

Det anbefales å ha en monteringshøyde på mellom 1 til 2 meter over bakken, for å unngå at snø kan legge seg over. Ledningen bør også gå inn fra undersiden for å unngå at vann renner inn i kontakten.

Kan du montere stikkontaktene på plasser som er litt beskyttet mot vær og vind vil de vare betydelig lenger. Men husk at du skal bruke dem også, så plasser dem på steder hvor du trenger dem, og rekker opp / inn til dem.

Låsbar?

Det finnes noen varianter av stikkontakt med låsbare lokk, hvis du vil hindre at uvedkommende får tilgang til dine stikkontakter. Det er også en løsning å sette en strømbryter på innsiden av veggen slik at du kan skru av strømmen når stikkontakten ikke er i bruk.

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å installere stikkontakt, eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og installasjon.

Finn elektriker